You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.


We present the 12 projects nominated for the DETAIL Readers' Prize 2018.

Thanks to all who took part in the voting for the DETAIL Readers' Prize 2018!


01 | Unterdorf Elementary School, Höchst (AT)
Dietrich | Untertrifaller Architekten

Photographer: Bruno Klomfar

The aim of this modern school building is to provide architectural support for new forms of teaching and to facilitate inclusion. Unterdorf Elementary School in Höchst illustrates a radical and uncompromising solution. Four identical clusters as well as special classes and the administration area are accommodated in a simple, elongated, ground-level wooden building and connected to the gym by a spacious auditorium. The materialization concept is based on the principles of sustainability and ecological optimization.


02 | Wadden Sea Centre, Ribe (DK)
Dorte Mandrup

Photographer: Adam Mørk

In using a traditional but contemporary thatched roofing technique, the Wadden Sea Centre respects both its environment and history. The soft, textural reeds are sculpturally processed with long precision cuts creating eaves, covered areas and intersections between diagonal and vertical surfaces. The centre not only pays homage to the regional material and craftsmanship of the Wadden Sea, it is also a fascinating architectural, cultural and educational space.


03 | Alila Yangshuo, Guilin (CN)
Vector Architects

Photographer: Chen Hau Studio, Schran Image

In order to preserve the old industrial heritage of the building, the previous colouring and wall structure were retained using contemporary materials and construction methods, but without copying the old materiality and texture. Hollow concrete blocks and compression-moulded concrete render the new volume visually attractive and transparent without destroying the existing arrangement while enhancing natural lighting and ventilation at the same time.


04 | Chile Pavilion Expo Milan 2015 – Temuco, Temuco (CL)
Undurraga Deves Arquitectos

Photographer: Roland Halbe Fotografie

The Chile Pavilion was designed for Expo 2015 in Milan as an easy to dismantle, transportable building made of Monterey pine that can be reassembled. The aim of the reusable design was to extend its life cycle. The floating building volume of about 2,000 m² consists of a large wooden architrave surrounded by a structure of crossed beams and supported by four cement pillars. Two years after the exhibition, the pavilion is now being reopened to the public in Temuco, Chile, where it serves as a cultural and commercial centre.


05 | Schneller Bader House, Tamins (CH)
Bearth & Deplazes Architekten

Photographer: Juan Rodriguez Fotografia (Further Photos: Ralph Feiner Fotografie & Andreas Graber Photography)

This long and very narrow house – two-storey or one-storey, depending on the direction of approach – lies in a topographical edge between a farmstead and an open field. Like in the belly of a ship, on the courtyard side a room lies in a plinth-like hollow body, above which the roof stretches over the open living space like the rigging over a ship's deck. The living room is almost just a sheltered veranda, while on the sides there are narrow cabins.


06 | School Building Project – Mea Nork Cambodia, Mea Nork (KH)
Dirk Hebel, Lisa Devenoge, Olivier Faber, Lorine Grossenbacher,  Franziska Matt, Elizabeth Müller, Alina Wyder

Photographer: Hannes Schmid

The Mea Nork Cambodia project is part of an aid programme to allow people living on Pnom Phen's rubbish dumps to once again lead a dignified life. The complex consists of 27 classrooms for 1200 students with the necessary infrastructure. The buildings consist of wooden constructions that support the distinctive roof. All the rooms underneath are detached structures made of local adobe bricks. All the details were developed, tested and realised on site for existing skills and devices.


07 | Heidenheim Municipal Library, Heidenheim (DE)
Max Dudler

Photographer: Stefan Müller

Like an urban sculpture, Heidenheim Municipal Library stretches between the historic old town and the town centre, which is characterised by post-war architecture, and links them together. In doing so, it makes reference to intra-urban typologies such as alleys, streets and squares. Deeply-cut windows in the brick facade and perforated clinker walls strengthen the relationship to the urban space. The perforation creates filtered daylight inside, and highlights the public role of the new building from the outside.


08 | Old Garmisch revitalized, Garmisch-Partenkirchen (DE)
Beer Bembé Dellinger Architekten und Stadtplaner

Photographer: gap.Quartier GbR / Bert Heinzelmeier und Stefan Müller Naumann

The project makes use of an intra-urban area and supplements the surroundings with a new mix of uses. In the south, the closed hotel development provides structural noise protection against the busy St.-Martin-Straße. On the site behind it, rows of detached and semi-detached houses and multi-storey apartment buildings form a shielded, jointly-used green meadow that spans the visual axis to the parish church and the foothills of Kramerspitze mountain.


09 | Village Lounge, Shangcun, Jixi (CN)
SUP Atelier

Photographer: XIA ZHI IMAGE

The project collected and organised old black bricks, black tiles, stones and wood from the construction site to form landscape elements based on the original layout of the courtyard. The design solution is based on the principle of minimal intervention and a layout of several units using the local material, bamboo. Six large sheltered rooms have been created to provide a space for joint activities between the villagers and visitors.


10 | Workshop Garage in a Garden, Suzzara (IT)
Studiospazio

Photographer: Stefano Graziani

The small building has two parking spaces and a workshop. It is composed of four large solid wooden panels whose size contrasts with the small scale of the building and which make reference to the surrounding nature and trees. The gable roof is stacked crosswise on top of the walls, with minimal surface contact only at one point. This avoids the creation of an enclosed space and allows the expanse of the garden to be perceived in all directions.


11 | IMPLUVIUM. Community Center in Reinosa, Reinosa (ES)
RAW/deAbajoGarcia

Photographer: Montse Zamorano Architecture Photography

IMPLUVIUM is a large roof made of glued laminated timber, which was manufactured and assembled on site. The roof and the four boxes, which all contain service rooms, are the necessary infrastructure that enable both spontaneous and planned events under one roof. The variety of situations in and around the courtyard, around the space or in front of the building allows for great flexibility of use – without weakening the specificity of the various scenarios.


12 | Renovation of the Captain’s House, Fuzhou (CN)
Vector Architects

Photographer: Chen Hau Studio

We chose the vault as the structural form for the third floor. This reduces the risk of rainwater entering the building from the outside. The vault connects two sides of the sea with dramatically different characters: on one side the calm sea, and on the other the noisy harbour. Since the captain and his family are Christians, the room is also intended to be a kind of family chapel. The window system serves as a mediator between nature and the interior.


Vote here!

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.