You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Foyer makeover, Technical Museum of Vienna by Querkraft Architects.

foyer at night

In the 1990s the transparent glass box was used as a way of extending the historical building of the Technical Museum of Vienna. It allowed views through the new building to the historical fabric and in this sense was felt to be as unobtrusive as possible, as well as an appropriate metaphor for what the museum is about.

But things change. The energy necessary to control the huge internal temperature swings of the glass structure are no longer environmentally acceptable. The space was also noisy, and did not provide the necessary emotional environment that curators now need for their museums.

Querkkraft Architects were asked to examine the issues and came up with this exciting intervention.

The solution centres around the a series of glass-fibre reinforced plastic furniture pieces that provide shady seating at their base, are acoustically absorbent on the top and act as illuminated sculpture by night. They also provide that spark of curiosity to enliven enquiring young minds.

Gratitude to eVolo for bringing this project to my attention.

View through the roof

Night shot

Day shot

Day time view through the roof.

 

Tags:
Current magazine
DETAIL 6/2020
DETAIL 6/2020

Modular prefabricated

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.