You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Neue Galerie Wiener Neustadt, Bevk Perovic Arhitekti

Revitalised ensemble: The Casemates and Neue Bastei in Wiener Neustadt

The most important thing for the architects was to determine the quality of the existing structures and search for possible correlations between old and new. Their response shows a diplomatic stance in that it does not regard the casemates and the Neue Galerie as antithetical but as complementary. Integration of the long-neglected heritage-listed structures in the ensemble also lends them a whole new significance.

The promenade through the exhibition

The city is connected with the lower level of the casemates by a gentle slope that is spacious in width, thus suiting it for use both as a forecourt and gathering space. A low aperture in the otherwise non-punctuated concrete facade contains the entrance to the foyer, known as the Welcome Center.

The lowness of the entrance situation makes the space behind it – a high, exposed concrete dome with an oculus at the top – seem all the larger. Impressive in atmosphere, it forms the starting point of the casemates promenade through the Strada Coperta covertway and the outer bailey passageway, where the white paintwork constantly shows up the differing construction layers of the walls, making history tangible for visitors. Finally the casemate halls – three long barrel-vaulted underground passages – provide space for temporary exhibitions and also act as a subterranean connection to the Neue Galerie, which rounds off the room programme with a multifunctional hall with room for conferences or concerts.

Materiality and structure

It is immediately apparent that the highly different eras involved in the architecture do not clash but rather complement each other. The rough brickwork in the casemates bears witness to their great age and displays traces of long-past times; in contrast, the Neue Galerie comes as a simple geometric form in a corrugated aluminium sheathe, giving it a light and airy appearance.  Integrating the volume into the topography has made it seem lower in effect from the outside and thus not in competition with the casemates. Indoors the exposed concrete of the newer elements alternates with the white painted walls of the building’s historical components.

Kurze Werbepause

Further infromation:

 

Statics: Fröhlich & Locher und Partner Ziviltechnikergesellschaft
Builing physics: Hamp-Armbruster Bauphysik
Fire protection: Norbert Rabl Ziviltechniker GmbH

 

Current magazine
DETAIL 7+8/2020
DETAIL 7-8/2020

Architecture and Topography

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.