You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Wingårdhs, Friedhofsverwaltung, Sundbyberg

A Gleaming Green Shell: Cemetery Administration Building in Sundbyberg

The new spatial facilities were meant to disturb the park-like character of the cemetery as little as possible, for which reason, the single-storey structure is restrained in its cubic form as well. Set against the edge of a slope at the rear, the flat complex is divided into a number of smaller volumes. The various sections of the building of different height abut each other like containers and, with their setbacks and projections, form two sheltered courtyards. The internal spaces are lined up along a central access corridor, their uses arranged from representative to functional. Situated at the entrance is a large assembly space. This is followed by offices, staff and changing rooms plus ancillary spaces. Set apart at the end is a large garage for vehicles together with an integral workshop.

In complete contrast to the intense green of the facade are the internal spaces, which are distinguished by the use of pale timber. The prefabricated elements in cross-laminated pine, treated with hard wax oil, form ready-to-use surfaces. As a result, the interior provides a friendly ambience for staff and ­visitors alike.

Kurze Werbepause

Further Information:

Landscape Architecture: Temagruppen, Sweden
General Planner: Oljibe, Sweden
Acoustic Planning: Tyrens, Sweden

A detailed print documentation is available in our issue DETAIL 4/2019 concerning the topic "Colour and Texture".
> Online shop

Further articles to the issue DETAIL 4/2019 are available here.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 4/2019
DETAIL 4/2019

Colour and Texture

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.