You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Fahrrad, Fahrradparkhaus, Utrecht, Niederlande, Ector Hoogstad

13,500 Spots: Bicycle Parkade in Utrecht

Utrecht is currently undergoing a large-scale reorganization of the district around its railway station. This will atone for a grave urban-planning sin committed during the post-war era: at the end of the 1960s and beginning of the 1970s, the area was covered with a building complex that comprised the station itself, the Hoog Catherijne shopping centre - Europe’s biggest at the time - a concert hall and a congress centre. This conglomerate of buildings is now being sectioned into smaller units while car traffic is pushed back in favour of cyclists and pedestrians.

Based on designs by Benthem Crouwel, a new, multimodal railway-station building for trains, trams and buses has been erected, while Hoog Catherijne has been opened up to its surrounding streets. The station promenade planned by Ector Hoogstad runs between the two structures; it unites a bicycle thoroughfare, a bike parkade and the station square to the east. On the ground floor, the public bicycle path leads lengthways through the building. Users reach the parking spots on the lower and upper decks via ramps that branch off to the sides. A bike repair shop and rental outlet complete the range of services. What’s more, every level has a floor manager who keeps things in order and removes any bikes that have been left longer than two weeks, which is against the rules.

A web-like steel roof featuring 49 integrated cushions of ETFE foil covers the station square as an immense link between the bicycle garage and the outer world. It rests on seven round supports measuring as much as 37 m in height; their upper sections consists of steel, while the underground portions are made of exposed concrete. Three of these supports, which broaden downwards, similar to mushroom stalks, from 1.2 to 6 metres in diameter, stand freely in the middle of the parkade like huge, puzzling sculptures. Their purpose is revealed only on the path leading up to the square.

Kurze Werbepause

Further information:

Landscape architect: Buro SANT EN CO
Master builder:BAM Bouw en Techniek
Steel construction engineering: Buiting
Lighting design:Arup
Construction management: BBN
Fire engineering, noise protection and building physics: DGMR
Quantity surveyor: Multical

A detailed print documentation is available in our issue DETAIL 5/2019 concerning the topic "Access".
> Online shop

Further articles to the issue DETAIL 5/2019 are available here.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 5/2019
DETAIL 5/2019, Circulation Areas

Circulation Areas

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.