You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Wolfsburg Volksbank by Stephan Braunfels

Evening shot

Reflecting the proportions and form of the traditional timberframed houses of Wolfsburg, Stephan Braunfels has developed a contextual response for the Gifhorner Volksbank. The historical urban structure of the old town is characterised by narrow street frontage with a deep plan and narrow alleys between the houses connecting the public and private realms behind the building line.

Braunfels has rationalised the historic building and urban forms to their essential elements of gable, roof and alley. Two 'terraces' of building run at acute angles to each other with a glass rutunda between them that covers a 'marketplace' or atrium for the bank. The rutunda also marks the transition between the private and the public realm of the street.

Source: dezeen

front elevations

Night shot

close up gable

Red tilesDevelopment site plan

Ground plan

 

 

Tags:
Current magazine
DETAIL 10/2018
DETAIL 10 2018, Reuse Recycle

Reuse Recycle

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.