You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Very concrete: House in Ropponmatsu

House in Ropponmatsu, Kazunori Fujimoto, Photo: Kazunori Fujimoto Architect and Associates, 2011

The House in Ropponmatsu, another minimal building by the Japanese architect Kazunori Fujimoto, was just completed this summer.The Hiroshima based architecture office of Kazunori Fujimoto was hired to design a two-bedroom residential building on a narrow and long, 6m x 18m (19,6’ x 59’) site in the Ropponmatsu near the center of Fukuoka City. He was asked to design the building in a way that not too much shadow was to casted on the neighboring building and garden to the north.

Kazunori Fujimoto proposed a three-story building with a total floor area of 99 m2 (1,066 S.F.) that was L-shaped in section: a one-story bungalow with a three-story extension.

Situated at a busy corner, the building was developed almost entirely in concrete, shutting its light and open interior space off from the outside.

The interior of the building features two courtyards and a three story extension in the back. Photo: Kazunori Fujimoto Architects and Associates, 2011

From the entrance courtyard the visitor can see through floor-to-ceiling windows the open kitchen and living area and as far as the second small courtyard with the bedroom behind it at the end of the building. In short, the entire ground floor opens up once one enters the building.

The entrance leads to one of the small courtyards. Photo: Kazunori Fujimoto Architect and Associates, 2011

The open kitchen and living space with view of the courtyard and the bedroom behind it. Photo: Kazunori Fujimoto Architects and Associates, 2011

The ground floor bedroom is situated adjacent to the second courtyard and at the end of the building. Photo: Kazunori Fujimoto Architect and Associates, 2011

 

 

Storage space and an all-white bathroom are placed in the second floor.

Stairwell to the storage space and bathroom in the second floor. Photo: Kazunori Fujimoto Architects and Associates, 2011

The all-white bathroom in the second floor. Photo: Kazunori Fujimoto Architects and Associates, 2011

A narrow stair leads to the third floor and the most private space of the building. Photo: Kazunori Fujimoto Architects and Associates, 2011

 

 

The third floor is only occupied by the other bedroom and thus the most private room of the building.

A long window oriented towards the front of the building is opening the view of the trees in the garden next door and the mountains behind the city.

The bedroom at the top of the building with its only window that allows a view of the building's surroundings. Photo: Kazunori Fujimoto Architects and Associates, 2011

While respecting its surroundings, the house in Ropponmatsu is a secluded space in the center of the city that provides an atmosphere of private openness in its interior enclosed and outdoor spaces.

Floor plans, elevation and longitudinal section of the House in Ropponmatsu, Plans: Kazunori Fujimoto Architects and Associates, 2011

Tags:
Current magazine
DETAIL 11/2019
DETAIL 11/2019

Natural Building Materials

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.