You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Timber summer house

Eeternal elevation

Clad externally in Larch, or as it used to be known in the UK matchwood, this summerhouse in Burgenland is the archetypical rural idyll for a person of sophisticated, minimal taste. It was designed by Judith Benzer Architecture of Vienna.

During the winter months the house will not be occupied so it is designed to be closed down with flush-fitting shutters over the windows. In this state it looks very abstract, almost sculptural in its bleak, empty landscape context. In summer, the shutters act as sun shading devices in both the open or closed positions.

Internally, the finish is also wood with the entire timber superstructure sitting on a reinforced concrete basement. Down there is parking and a wine cellar. The stairs are particularly interesting formed in an unusual way from folded steel with glass balustrading.

The house has been awarded first prize in the Timber Award Burgenland 2012 - single and multi-family house category.

Closed for winter.

Front elevetion.

Side elevation.

Parking entrance.

Night shot.

Shutter detail.

Kitchen shot.

Internal stairs.

Ground plan

Elevations.

Section.

Site plan.

Tags:
Current magazine
DETAIL 11/2019
DETAIL 11/2019

Natural Building Materials

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.