You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Navet, Helen & Hard Architects

Museum extension at the foot of mountain: Navet by Helen & Hard Architects

Navet – designed by Helen & Hard Architects as the extension to the Vest Agder Museum on Odderøya island – is currently undergoing construction between a harbour and wooded landscape at the foot of a mountain in the municipality of Kristiansand. Numerous mooring-places and wooden jetties make the museum building accessible to inhabitants from other parts of the island, some of them very remote.

Inside the glazed wooden extension, the Central Boat Hall is the main exhibition area, and thanks to skilful spatial organisation of space enables objects to be viewed from all angles. Restoration rooms and secondary exhibition areas for workshops are located in the rear part of Navet. These so-called black box rooms can be used in a variety of ways and in contrast to the expressive timber structure of the Central Boat Hall are more neutral in expression.

Diagonally mounted wooden beams in the main hall and on the façade refer back to Norwegian boat-building tradition. A walkway in the structure of the wooden façade rounds off the route taken by visitors through the museum. Panoramic views can also be had from the roof onto Kvadraturen, the city centre of Kristiansand.

Kurze Werbepause

Further information: 

Team: Siv Helene Stangeland, Reinhard Kropf, Mariana Calvete, Kjersti Monsen, Håvard Auklend, Eivor Vik, Marie Louise Ditlev Eriksen and Troels Broch. Atsite (Landscape): Imke Wojanowski

Current magazine
DETAIL 7+8/2019
DETAIL 7+8/2019

Architecture and Water

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.