You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Haus Köfererhof, bergmeisterwolf architekten, Vahrn

Haus Köfererhof by bergmeisterwolf architekten

The monolithic new structure stands on a hill above the Neustift monastery in a small town that was a preferred health resort in the 19th century. The town is in a traditional wine-growing area; along with a wine cellar devoted primarily to white wine, the monastery operates a private school and conference centre.

The new house beside the original farmhouse grows out of the hill and joins the surrounding landscape. A fold in the long structure forms a sheltered inner courtyard. A generous stairway leads to the rooftop terrace, which offers an impressive panoramic view. On the upper storey, the façade features a cut-out that serves as a loggia. The extensively glazed ground floor below overlooks the open terrace and swimming pool.

The façade of the house is of washed concrete. The obliquely placed part of the house has a rustic natural-stone façade that thematizes the typical small huts found in the vineyards. In contrast to the exterior façade, the interior construction elements made of concrete have a smooth surface. On the other hand the interior walls, to a large extent clad with wood, have a distinct texture that gives the walls a certain ornamental quality.

Kurze Werbepause

Current magazine

DETAIL 7+8/2017
Serial Construction, DETAIL 7+8/2017

Serial Construction

See magazine

Product teaser

Advertisement