You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Golden look: Townhouse in Mannheim

The ground floor is home to Café NORD, which becomes a wine bar after dark. The L-shaped structure comprises two bodies: a seven-storey main building to street side and a two-storey rear building which faces the yard. A patio connects the two. The ceiling surfaces are used as passive thermal storage and have therefore been neither suspended nor clad, but rather executed in exposed concrete. In order to reduce noise and produce good spatial acoustics, the wooden acoustic panels called Ligno Akustik light from Lignotrend were used to cover the reinforced concrete framework of the interior walls. The elaborate acoustic panels have been finished in genuine silver fir surfacing. Along with good spatial acoustics, the planner placed great value on a sustainable energy concept: the new building is connected to the district heating network and the heated floors can be controlled individually. Furthermore, a controlled ventilation and cooling system which features heat recovery by means of rotary heat exchangers constantly provides fresh air. The glazed south façade is intended to harness solar energy. Moreover, the timber/aluminum window frames, certified by the Darmstadt Passive House Institute, allow as much daylight as possible into the interior space.

Kurze Werbepause

Current magazine
DETAIL 9/2020
DETAIL 9/2020

Concept Residential Areas

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.