You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Dream weave: Payleys upon Pilers, London by Studio Weave.

With ghirkin in the background

Located in Aldgate, an ancient part of London where Geoffrey Chaucer lived when he wrote, The House of Fame and Parliament of Fowls, is “Payleys upon Pilers”. It is an installation designed by Studio Weave to mark the Olympics and a route from the City of London, east to the Olympic Park. It is also marks the historical gateway into the city, hence the area's name “Aldgate”.

In these poems Chaucer discribes images of temple-like structures elevated over strange landscapes, and it is those references that Studio Weave have used as their inspiration.

Payleys upon Pilers is an abstraction of the upper room in a traditional gatehouse and is something like an embroidered timber structure. It is supported on pillars that are decorated with a pattern inspired by illuminated manuscripts from Chaucer's time. The pattern was designed and screen printed by Linda Florence.

aldgate vie

city view

From a distance

Inside shot

CAD model

Tags:
Current magazine
DETAIL 1+2/2020
DETAIL 1+2/2020

Windows and Facades

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.