You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Netherlands, Vlijmen, Single-family house, Jan Couwenberg Architectuur

Composition in Vlijmen: single-family house by Jan Couwenberg Architectuur

Working for a married couple who wanted a house that would enable them to get old together, the architects designed a building in which they placed almost all the rooms on the ground floor, locating merely a guest room with bathroom on the upper floor. The idea behind the design is a simple one: the flat building can be seen as a compact box, "perforated" with voids that create an intriguing impression of rhythm and scale. A small terrace, a car port and Western Red Cedar trees (with timber from the same species forming the window frames) comprise the programme for the voids. Plantings in front of the building form an additional layer between outdoors and indoors.

In an expressive gesture, the small upper-floor room is incorporated under a steep, single-pitch roof, lending the streetside façade a special, striking look. In the morning, the sun enters through a square window aligned to the east; later on it also penetrates the building through the open-plan kitchen, which forms the focal point of the composition of interior spaces.

Kurze Werbepause

Current magazine
DETAIL 9/2019
Housing in Rural Areas, DETAIL 9/2019

Housing in Rural Areas

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.