You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Apelle: A house in Karjaa, Finland by C-LAB.

Photo credits: C-LAB.

Apelle is a wooden family house that nestles in a pocket, gouged from the rocks by the forces of nature, a harbour in the forest. It is surrounded by trees which, in certain conditions form an extension of the interiors. But the house itself is an articulation of the forest, and cannot be regarded as separate or altogether distinct from it.

The interior is conceived as a spatial continuum that extends through the house into the forest. This spine is configured and reconfigured according to daily, and seasonal functions and needs. The same enclosed space serves for everything from socializing to eating to exercising and working. This is a tradition of vernacular Finnish housing.

The mataphor of the harbour within the forest is expanded upon. One elevation of the house has a series of circular windows, and with its ship-lap cladding and strip timber floors, might be regarded as the hull of a ship, with a chimney of dark brick - a clumsy smoke stack.

Gratitude to e-architect.

Tags:
Current magazine
DETAIL 10/2019
DETAIL 10/2019

Hybrid Forms of Construction

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.