You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Vaillo+Irigaray Architects, Pamplona, Psychiatric Centre

A Happy Synthesis: Renovation and Expansion of the Psychiatric Centre in Pamplona

Along with the overhaul of an historical building from the 19th century, the architectural intervention carried out by Antonio Vaillo and Juan Luis Irigaray (Vaillo+Irigaray Architects) features an expansion to the psychiatric clinic in Pamplona, a city in northern Spain. The architects describe this project as “a reflection on remembering” the development of architecture over the course of time. Old formal elements have been engraved into the façades of the new structure in order to clearly demonstrate the image of an ongoing, “incomplete architecture”.

Vaillo+Irigaray have left untouched the typical 19th-century organization of the clinic into individual pavilions. Only the hitherto neglected spaces between the pavilion buildings have been upgraded. The connection between patients and the surrounding landscape will be maintained. The aim of this project is to reinforce the “therapeutic spirit” of the psychiatric clinic. In a certain sense, the new buildings will serve as prosthetic limbs between the new buildings so that the entire structure will be able to fulfil new requirements in the future.

Kurze Werbepause

Current magazine
DETAIL 11/2018
DETAIL 11/2018, Lighting and Space

Lighting and Space

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.