You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Workshop for Disabled People in Lindenberg

Situated on the hills above Lake Constance, the complex consists of three tracts linked by a glazed access hall. The stepped layout helps to integrate the large volume of the building into the landscape. Together with low investment and operating costs, the use of environmentally compatible materials and regenerable forms of energy were central aspects of this model project. Double glazing was used in the south face; triple glazing in the north, west and east facades. Glass panels with translucent thermal insulation were fitted over the windows and serve to diffract daylight into the depth of the internal spaces. Special light “stacks” deflect diffuse daylight into the workshops on the lower floor. A thermal activation of the building elements was possible by feeding groundwater through pipes in the floor screeds. In the workshop areas where fork-lift trucks are used, the loading on the screed would have been too great, however. In these spaces, soffit panel heaters were installed served by wood-pellet boilers. A mechanical ventilation plant with heat recovery ensures the requisite exchange of air. Fresh air flows through the workshops into the hall-like glazed access route, thereby heating this space. Most of the air is sucked out of the hall through a single central tube. The preheated air can be fed from the hall into the conservatory on the office level above or simply extracted from the building.

 

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 6/2005

Solar Architecture

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.