You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Southern Cross Station in Melbourne

Melbourne’s redeveloped modal interchange is an attractive community facility, its open plaza-like design promoting connectivity and regeneration of the local area. The 216 ≈ 180 m trapezoidal roof system is geometrically highly complex, with no symmetry or repetition. Aerodynamic studies were conducted to achieve a shape that could rely mainly on natural convection for ventilation. Exhaust fumes are drawn upwards on the underside, and expelled at the highest points, where they are dispersed by the prevailing winds. Hollow Y-shaped steel columns, 6 to 16 m high, are positioned on every other platform at 40 m intervals. Bearing on these, in parallel with the tracks, is a series of wave-shaped lattice girders covered by a skylight of transparent ETFE. Resting on the girders is a grid of variously arched CHS tubes. Administrative functions are housed in raised intermittently spaced “pods”.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 7+8/2008

Large Structures

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.