You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Solar Housing in Coburg

Only a fraction of the 1,200 housing units originally planned for this scheme have been realized to date. The calculated energy needs for the dwellings in the present four-storey strip are 40 per cent below the admissible values laid down by modern thermal insulation regulations. The concept was influenced by the “cabin” layouts Otto Haesler developed in the 1930s as a means of creating housing to reasonable production costs in economically difficult times. Each of the dwellings in Coburg extends over the full width of the narrow strip and has two aspects. All rooms, including the kitchen and bathroom, are naturally lighted and ventilated. The dwellings also possess sheltered loggias 2 x 2 m in size. A special feature of the layout is the “sun space” on the south-west face of each unit. It can be used as a play or working area and also serves asan extension of the living room. The sun space is extensively glazed, and the balustrade wall is fitted with translucent thermal insulation externally. The outward-opening windows, which can be turned for cleaning, allow this space to be transformed into a second loggia in summer. Light-deflecting glazing was used in the roof light. The solid, central, load-bearing wall functions as a thermal storage volume for solar energy. The communal staircases provide access to two dwellings per storey and allow space outside the front doors for prams and personal objects.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 3/2002

Konzept Housing

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.