You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Secondary School in Castelló d´Empúries

The school complex reflects the low-rise development of the Catalan village in which it is located. The tower marking the entrance at the junction of the two wings forms a more prominent urban feature. The building was laid out along the edges of the site to shield the playground and sports areas from the north wind, the Tramontana. Despite the use of various facade materials – exposed concrete, glass elements and galvanized steel – the building has a homogeneous appearance. The single-storey east wing houses the canteen and sports hall. The west wing is organized about an access corridor, with courtyards that allow daylight to enter the interior ofthe building. On the ground floor are workrooms and a library. On the courtyard face are classrooms – the only two-storey elements ofthe ensemble. Perforated galvanized sheet steel fixed to the post-and-rail construction screens the south-facing glazing from the sun and protects against impact damage. In the classrooms, the otherwise exposed concrete surfaces are lined with plasterboard.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 3/2003

Konzept School Buildings

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.