You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Residence in Munich

This 18th century craftsman’s residence is part of Munich’s listed “historic centre ensemble”. In the mid-1990s, however, it was subjected to a regrettable ­refurbishment: without a permit, the owner added a storey, removed old wooden beam ceilings, and reconfigured the facade (which was originally simple), with lively stucco forms and colours. In 2004 it changed hands, making a restoration possible. The stucco ornament and the wood veneer on the ground floor were removed. The architects developed a subtle play of tilted planes surrounding the windows, making reference to the neighbouring buildings. The wall surface’s texture was – as is typical of historic buildings here – extended to the ground.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 11/2009

Refurbishment (also available as English Edition 1/2010)

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.