You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Hill End Ecohouse, Brisbane, Riddel, Australien

Old-new home: Hill End Ecohouse in Brisbane

Queensland-based Riddel Architecture has completed work on a new private residence constructed almost entirely from the house it replaced.

Situated in Hill End, inner Brisbane, Australia, the Hill End Ecohouse was built from recycled materials, using 95% of the salvaged material from the 19th Century house that originally occupied its narrow riverfront site. A painstaking deconstruction process resulted in just two small skips of non-reusable materials being discarded.

The Ecohouse, which holds a 6-star energy efficiency rating, was designed by Riddel Architecture and executed in collaboration with Robert Peagram Builders. Recycled materials were carefully detailed to become design features throughout the home.

Director of Riddel Architecture, Robert Riddel said:

“We were dedicated to creating the greenest home possible without compromising style. The idea of deconstructing a previous property to create something new was really exciting to us. We are pleased with how the house manages to fuse beauty with eco facilities.”

The Hill End Ecohouse is fully self sufficient in both water and power and has a monitoring system to measure the use of energy, gas and water as well as temperature and humidity. This system also provides a carbon footprint for the house. The north-facing roof has 3kW photovoltaic panels which generate 15kWh/day, ample energy for household requirements.

With a 6-star energy efficiency rating, the house has recycled polyester bulk insulation and timber frames to reduce heat transfer. Heating is provided by solar gain captured by the light, polished concrete floors and well-insulated walls. An efficient gas fire provides winter heating to the southern living space, where solar heating is not possible.

60,000L of rainwater storage supplies the whole house and garden. House rainwater is pre-filtered, heated by solar panels and stored in an insulated tank. To reduce water waste, a hot water recirculation unit reheats cold water and greywater is treated and recycled on site.

Outside, the building and windows have light coloured finishes to increase the reflection of daylight. Awnings provide protection from the sun and rain. The spacious bedroom and living areas open onto outdoor spaces with lush plantings.

A drop down blind to the terrace provides shading from the morning sun whilst the north street-facing balcony is sheltered by a vegetated trellis made using recycled timber from the original site. The landscaping features woodchips from removed trees and gravel crushed from original concrete slabs.

Current magazine
DETAIL 12/2019
DETAIL 12/2019

Renovation, Extension, Reconstruction

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.