You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Office Building in Soho

Wilkinson Eyre Architects has completed a seven storey office building located on Great Pulteney Street, in the centre of the Soho Conservation Area. The new Euro 11.4 million building, for client F&C Property Asset Management, replaces an outdated 1960s building and provides more than 3,000 sq m of flexible, efficient and light-filled office space.

The design of the façades has been informed by the street context, which includes large twentieth century office blocks alongside terraced Georgian townhouses, whilst also reflecting the vibrancy of London’s Soho. Portland stone and glass with green accents have been chosen for the main façade, responding to the colour and forms found within the street’s varying architectural styles.

The rear elevation, previously set back from Bridle Lane, is characterised by an abstract arrangement of projecting window bays on a white glazed brick wall, and fixes the alignment of 25 Great Pulteney Street with the surrounding buildings, creating significantly larger floor plates for the building.

The building’s structure - an innovative hybrid solution which combines in-situ flat slab with an embedded steel frame - allowed Wilkinson Eyre to maximise the footprint of the building, whilst also creating a generous roof garden and external terrace areas. The curved top floor and roof profile has been designed to visually reduce the building’s mass from the street and maintain internal floor to ceiling heights.

Paul Baker, Director at Wilkinson Eyre Architects says: »We wanted to add a distinctive piece of architecture to one of the best streets in Soho. Whilst a key challenge for the project was maximising the amount of floor space, there was also an opportunity to make a significant contribution to the streetscape and to create spaces that are extremely bright and fun to work in.«

A rigorous sustainable approach has been embraced throughout the building: a ground source heat pump and floor displacement ventilation minimise carbon emissions, running costs and plant space. The façade treatments respond to orientation and the use of shading devices, and high performance glass contribute to a highly efficient building envelope. The new building has achieved a BREEAM rating of Excellent.

The project includes an interactive piece of public art, Finial Response, by Cinimod Studio that covers 20 metres at street level. The installation - a reinterpretation of traditional street railings - is made of responsive LED elements which react to passers-by, further animating the streetscape.

Architect: Wilkinson Eyre Architects
Client: F&C Reit
Mechanical/Electrical Engineer: Mott Macdonald Fulcrum
Structural Engineer: Waterman Structures Ltd
Contractor: Blenheim House Construction Ltd

Current magazine
DETAIL 9/2019
Housing in Rural Areas, DETAIL 9/2019

Housing in Rural Areas

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.