You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Mortensrud Church in Oslo

Architects, artists and the local community all worked together on the design for this church on a rocky ridge in pine woodland close to Oslo. The ensemble – a church and tower, community centre and courtyard – was built with minimal intervention in the natural setting. On three sides of the main building, the diagonally braced steel frame is filled in with slate slabs stacked one on top of the other. No mortar was used, so daylight penetrates through the gaps. Inside the rough ends of the slates are aligned, whereas on the outside, the profile is more irregular. Horizontal steel strips were inserted to brace the construction. Affixed to these are the glass facades which stand 90–160 cm away from the walls.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 11/2003

Building with Stone

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.