You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Linked Courtyard Housing in Berlin

This housing scheme in Zehlendorf, Berlin, shows how the use of waste land can provide unexpected areas for development and stimulate new planning approaches. Three units with large garden courtyards have been grouped together here to form an economical and space-saving chain of buildings. The optimum solution proved to be a housing type with a two-storey main tract and a single-storey wing. Thishigh-density, yet introverted form of development provides a great degree ofprivacy and flexibility. The units can be freely divided up and used forresidential or office purposes, as studios or workshops. Internally, theopen plans and high rooms are tokens of thespacious quality of thescheme, which was nevertheless realized relatively economically. Amongthe factors contributing to this were thereasonable price of thesite, the clarity of theconcept, a concentration on simple volumes and materials, and the precise planning and execution of the work.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 3/2002

Konzept Housing

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.