You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Joanneum visitors centre in Graz

A homogeneous open square spreads like a carpet between the historic museum buildings in the Joanneum quarter of Graz. Concealed beneath this space is the new visitors centre together with shop and auditorium as well as the reading room and archive of the Steiermark regional library. Inverted and truncated glass cones, apparently distributed at random, which perforate the square’s surfacing of coarse-grained granulate form the central element of the design. 

Architects:
Nieto Sobejano Arquitectos (Berlin), Fuensanta Nieto, Enrique Sobejano
eep architekten (Graz), Gerhard Eder, Christian Egger, Bernd Priesching

Location: Joanneumsviertel (Klachberggasse/Landhausgasse), A–8010 Graz

The conical glass funnels supply the rooms on the lower ground floor with natural lighting and create views upwards from a variety of perspectives. The changing moods of the weather can also be experienced at any time below ground, the facades of the surrounding historic buildings are reflected in continually changing perspectives in the inclined glass surfaces. At night, the glowing cones illuminate the newly-created urban space.

Here you can watch video impressions of the process of creating the redesigned Joanneum quarter with explanations and appraisals by the architects and client.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 4/2012

Interiors / Finishings

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.