You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

House in Hernals, Vienna

The line of the black brick retaining wall at the entrance is continued internally by a hall that extends over the full width of the building, dividing the layout into two parts and conveying an impression of the sloping site. This division of the house is repeated on the upper floor by the single-flight staircase, which receives daylight over its full length from a lantern light in the roof. The rooms to the north open on to a terrace and orchard. The library and living room are oriented to a south-facing cantilevered balcony with a view over the city. The slender steel structure retreats behind the areas of glazing, thus heightening the impression of elegant transparency. Only the primary structure is in steel. The secondary beams and internal fittings are in timber.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 4/1999

Steel Construction

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.