You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Fleeting façade: West Limerick children’s centre

The organization of the centre’s floor plan is based on the ‘onion principle’: an interior infrastructure is surrounded by a corridor lit by skylights. This corridor provides access to the spaces of the outer layer, where therapy rooms, waiting areas and offices are located. In every room, a ceiling-high glazed façade creates a fluid transition between interior and exterior. All children, regardless of height, age or physical limitations, have the opportunity to enjoy the view of the garden.

The base of the structure, glazed on all sides, is given an irregular rhythm by means of black window frames. The interior distribution of space cannot be determined from outside; the building creates an impression as a single unit. Above the glazing, the surrounding landscape is reflected by a high upper floor of glossy aluminum: trees and cloud formations are mirrored, integrating the building into its environment. On the south side of the structure, the jutting roof ensures protection from the sun and prevents direct sunlight from penetrating into the therapy rooms.

In order to prevent any potential negative effect on individual patients, the interior spaces have been decorated in light, neutral colours. Furthermore, the architects place great value on the best lighting for the interior spaces, with as much natural light as possible. Besides profiting from the direct light that shines through the glass façade facing the garden, the therapy rooms and offices also take advantage of the diffused illumination from the skylight in the corridor.

A meticulously selected combination of materials has helped the SATA team of architects create an unusual and surprising effect: while the floor-to-ceiling glazing on the ground floor allows the interior to meld with the surrounding garden, the reflective aluminum façade becomes part of the natural environment, changing appearance according to the season and weather.

Kurze Werbepause

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 1+2/2015
Glass Construction

Glass Construction

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.