You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Film Museum in Oporto

Dedicated to the famous Portuguese director Manoel de Oliveira, the film museum in Oporto bears a certain resemblance to a camera, with the projecting window elements suggesting two large lenses. The building stands on an elevated area of land in the centre of the harbour city. Because of the proximity and height of the neighbouring developments, the lenses were located to afford views of the sea and the River Douro.

The sculptural form of the upper storey, with its dark-grey rendered finish, is set off against the plinth-like structure of the ground floor, which is clad with untreated aluminium panels. Similarly, the bright, warm tones of the internal finishings are contrasted with the dark exterior.

 

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 12/2003

Plastering, Rendering and Paint

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.