You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Extension of Ordrupgaard Art Collection in Copenhagen

In 1918, collector Wilhelm Hansen had his private home Ordrupgaard erected in the north of Copenhagen, together with a gallery wing to the east for the presentation of his extensive collection of French Impressionist and Fauvist paintings. The growth of the collection, now in the possession of the Danish state, made an extension of the gallery necessary. At the same time, this presented an opportunity to redefine the formal dialogue between the building and the gardens. Set adjoining the old gallery, the new structure appears to enter into a unity with the topography. The black exposed concrete surfaces play a major role in the restrained manner of the extension, although roughly 500 m2 are added to the exhibition space, doubling the existing area. From the north-west, visitors have access to the foyer with a museum shop, while a narrow corridor leads to the area for temporary exhibitions to the north. This gallery, like the cabinet spaces for permanent exhibits, is introverted and without windows. Daylight penetrates solely via narrow rooflight strips, creating a calm atmosphere that focuses attention on the pictures. In contrast, the coffee house and the space for other events to the south are distinguished by ample, room-height glazing, which is continued along the linking ramp to the foyer on the eastern facade. In this way, the sequence of spaces forms an inner landscape that enters into a dialogue with the garden.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 9/2006

Konzept Museums

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.