You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Cultural Center in Munich

Situated on a main road out of Munich, this 45-metre-long cubic structure is a visible cultural landmark in an otherwise heterogeneous urban area. Construction costs were reduced by early and intense detailed planning, by the use of prefabricated elements and by dispensing with a basement. The load-bearing structure consists of a concrete skeleton frame laid out in five bays to an 8.90-metre grid. The 27-metre-long and up to 1.5-metre-deep north-south beams span a distance of 18 m over the hall and cantilever out by 6 m in the area of the group rooms on the south side. Concealed within the concrete sandwich elements on this face are suspended columns. The load-bearing roof over the group rooms consists of sloping trapezoidal-section metal sheeting instead of heavy concrete, while over the northern rooms, the roof was constructed with prestressed hollow concrete slabs for sound-insulation purposes. Precast concrete filigree elements were specified for the intermediate floor slabs, thus avoiding the use of formwork. The wall units were designed to a maximum size to reduce the number of joints and fixings. Initial scepticism on the part of the population about the use of industrial precast concrete for a cultural centre has given way to a broad degree of acceptance. That is attributable not least to the bright, ample spaces, the quality of the facade surfaces and the careful yet robust details.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 5/2006

Details: Sound and Cost-Effective

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.