You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Collaborative Life Sciences Building - 2015 AIA Top Ten Green Project

Located on a former brownfield site constrained by adjacent roadway and bridge construction, the building is conceived as an innovative model of interdisciplinary health sciences education, research and education. Interior glazed walls foster »research and teaching on display,« allowing occupants and pedestrians to view the activity in labs and classrooms. The atrium offers dynamic connections between program elements through connecting bridges and informal study areas for students.

Jury comment: Despite a challenging site for a complex university facility, the designers created a building that engages not only three university clients but also a variety of patients in an inviting fashion. To focus on rigorous sustainability with multiple stakeholders is challenging without clear leadership from the design team, and it’s obvious the design leadership had to follow through on clearly identified priorities, but this project demonstrates that even a large building with a complex program can achieve high performance. This building has a remarkable 67% of its occupants able to use public transit, cycling or walking to access the site, and it houses 400 bike parking spaces. Like the other winners this year it seems to buck the trend of over-glazed large buildings. The façade thoughtfully handles solar control and daylight harvesting.

Kurze Werbepause

Current magazine
DETAIL 1+2/2020
DETAIL 1+2/2020

Windows and Facades

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.