You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Church in Wolfratshausen

This centrally planned church is oriented, via a glazed vestibule, to a tree-lined forecourt to the south. To the west are the sacristy and a chapel for workdays. A tall wall with slit-like openings links this complex with the bell tower and also screens the courtyard from the road. In contrast to the white, rendered exterior, the wall and floor finishings inside the church are in brick. Eight free-standing timber columns with rudimentary capitals support the exposed shallow-pitched roof structure, which is separated from the enclosing walls by a peripheral window strip. Within the square plan of the church, the altar stands slightly off-centre. This and the parabolic line of the seating create a sense of tension with the circular layout of the pavings. The steel and timber structure of the organ loft is inserted like an independent element on the south side. Vertical slits in the west wall link the main space with the workday chapel. In the north wall behind the altar is a small apse with a top light. The artistic design of the apse, the coloured windows and the slate and stainless-steel elements for the act of worship complement the calm main space.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 2/1999

Interiors

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.