You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

British Museum, London

Sir Robert Smirke’s plans for the British Museum (1823–52) contained a planted central courtyard intended for use as a public garden. Soon after its completion, however, the museum was extended, and a round domed library structure was inserted in the open courtyard. With the relocation of the British Library, the opportunity arose to open the courtyard and reading room to the general public again. Normal Foster’s scheme, at present under construction, contains a spacious foyer, which will serve as a distribution zone to the exhibition spaces, plus a restaurant and book shop. The reading room is linked to the main building by a light glass roof supported by reinforced concrete columns and the existing museum walls. Since the circular structure is not set precisely in the middle of the courtyard, the glass roof has a complex geometric form. The double-curved steel framework was delivered in segments and welded together on site.Thenew facilities are due to open in the late summer.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 5/2000

Flat Roof Construction

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.