You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
McLaughlin, Jesus College, Cambridge

A Feat of Strength Elegantly Enclosed: Jesus College Cambridge

With this conversion, the Rank Building of Jesus College, Cambridge, acquires a new and more imposing street front. Slender oak members lend the construction a new elegance, so that the heavy proportions of the original structure are forgotten. At the western end, a tower now marks the newly created entrance to the historic West Court.

On both the street and courtyard faces, concrete piers with brown brick cladding form the primary load-bearing structure. Flanked by deep timber framing, they are the sole elements of the existing building that are still visible, and they create a vertical relief in the outer skin of the building.
Nevertheless, both faces have quite different appearances. Seen through the pergolas of the upper balconies, the southern facade appears to be higher than before, emphasizing the presence of the new structure in the street space.

The north face opens on to the planted West Court with two-storey-high framed elements, each containing two closed ventilation panels with a generous area of glazing between.
To accommodate the two-storey auditorium, with seating for 180 persons, the entire deck over the ground floor had to be broken out. What is more, the new central corridor, providing access to the guest rooms on the upper floors, cuts through the cross-walls that extend over the full depth of the building. Above the auditorium, therefore, these are borne by steel girders 84 cm high – a feat of strength that is not visible from any side of the building.

Kurze Werbepause

Further Information:

Structural planning:
Peter Brett Associates, Reading, GB
Mechanical services planning:
David Bedwell & Partners, Royston, GB
Cost planning and project management:
Edmond Shipway, London, GB
Acoustic planning:
Gillieron Scott Acoustic Design, London, GB
Interior design:
Eve Waldron Design, Cambridge, GB General contractor: Cocksedge Building Contractors, Bury St Edmunds, GB

A detailed print documentation is available in our issue DETAIL 10/2018 concerning the topic "Reuse Recycle“.

Further articles to the issue DETAIL 10/2018 are available here.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 10/2018
DETAIL 10 2018, Reuse Recycle

Reuse Recycle

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.