You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Munich, High-rise, Residential building

Triangular bay windows: Residential towers in Munich

Serial construction involving identical parts does not necessarily have to bring about blunt repetitiveness. In the case of the two 58-metre-high residential towers, their characteristic feature – along with floor-to-ceiling glazing – is a staggered arrangement of triangular bay windows that increase in number the higher the storey.

Located directly next to railway tracks, the high-rises are the first high points in a row of similarly tall office buildings that flank the busy Friedenheimer Brücke road close to Munich central station. The uniform outer skin lends design consistency to the towers with their five- to six-storey bases, clearly setting them apart from neighbouring high-rises and the hotel buildings in the district. The bay windows not only create a distinctive appearance, they also permit views along the façade without intruding on the neighbours; at the same time they combine with the room heights of 2.85 metres to create a spacious feel. This is of benefit to the compact apartments, particularly in those on the northern facades oriented to Nymphenburger Park, and also in the case of the flats with views of both the Alps to the south and the silhouette of downtown Munich as seen through the bay windows. The large glazed panels were able to gain planning permission as office towers were originally designated at the site in the local building and construction plan.

Strict sound insulation requirements played the decisive role in designing the outer skin. The 2.90-metre-high and up to 2.90-metre wide facade elements were executed in the form of fixed glazing panes. At least one element per apartment has a narrow casement window and an opaque ventilation flap, situated behind an impact pane for protection against the wind. Fresh air is let into the rooms through openings integrated into the facade and along ducts in the suspended ceilings. A generously-proportioned roof terrace has been provided for the use of all residents instead of respective individual arrangements in the apartments.

The facade elements were mounted using narrow horizontal self-climbing platforms spanned across the entire width of the buildings and moved floor by floor, from the base to the roof, as construction work progressed. Doing away with conventional stationary scaffolding over the entire façades made it possible to optimise construction time and costs.

Kurze Werbepause

An extensive print documentation of the project can be found in the 7+8/2017 DETAIL issue focussing on Serial Construction.

Current magazine

DETAIL 9/2017
DETAIL 9/2017, Concepts for Mixed Uses

Concept: Concepts for Mixed Uses

See magazine

Product teaser

Advertisement