You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

TP-H Residence – Addition to an Adobe-brick House

The project is the addition of a dining room, reading room and two bedroom suites to an existing 1948 adobe-brick house.

Architects: Jermyn Manthripragada Architecture, Berkeley, USA
Location: Palo Alto, California, USA

The extension employs the material and formal language developed for a previous addition (the “Box Office”) completed in 2011: spare, platonic boxes of a perceptual mass defined precisely at their junctions to openings with a material thinness. This definition allows the flush glazed surfaces to register, in moments, as contiguous with the outer membrane of the stucco while at other times seem absent.

The three main volumes orchestrate movement and views through their various internal alignments - a row of door openings, for example, from the master bedroom at the opposite end of the addition, or an oblique framing of the dining space from the reading room. The reading of the solid/void relationship oscillates between additive and subtractive processes - on the one hand understood as a series of connected volumes while on the other seen as an initially pure box from which two L-forms are removed. The result is a rhythmic reciprocity between interior space and garden.

Area: 1,100 sf
Program: dining room, reading room and two bedroom suites
Structural Engineer: Kevin Donahue
General Contractor: Timothy Lemma
Completed: March, 2013

jm-a.co

Current magazine
DETAIL 10/2019
DETAIL 10/2019

Hybrid Forms of Construction

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.