You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

The Wave - Playground Design for a School in Villach

An area of concrete is laid out over the school grounds, offset to the existing building grid. The designers, an architect and an artist, havecreated a concrete slab with a three-dimensional, walk-in, wave-like sculptural fold resembling a rucked-up carpet. Special software was developed to implement and calculate the design. The form was cast on flexible fibreboard, supported on composite wood boarding at one-metre centres. Reinforcement was laid over this formwork, and the 10 cm wave was executed in two layers of sprayed concrete. Only the lower third of the wave is insolid concrete. This space-defining sculpture forms the centrepoint of the playground, and school pupils now use it to lean against or as asurface for skateboarding.
This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 8/2001

Experimental Building

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.