You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Hunor Holló

The Show Goes On: Cave Theatre in Hungary

The Hungarian town of Fertörákos is just a few kilometres from Sopron and the Austrian border. In fact, it forms part of the Austrian-Hungarian UNESCO World Heritage Site of Fertö-Lake Neusiedl, where white, easily workable Leitha limestone was quarried in Roman times. Consequently, huge spaces appeared inside the mountainside; these caves have unique acoustic characteristics. Since the 1970s, they have been home to a well-known theatre. At that time, the disorderly and poorly planned area left an unfinished impression with both locals and tourists. However, the October 2011 closing of the cave theatre for safety reasons led to renovation work intended to modernize the bizarre theatre rooms, install state-of-the-art lighting and sound equipment, create new exhibition spaces showing the region’s geological significance and develop a contemporary infrastructure.

The city of Sopron received financial support from the EU for a new design of the cave theatre. The Hungarian architecture studio archi.doc was commissioned to carry out the work. The architects divided the grounds into three areas: theatre, exhibition space and annexe. An integrated tunnel, ramps and walls preserve the craggy, natural appearance of the old quarry. Furthermore, a special level was created under the stage expressly to accommodate all the stage equipment and other infrastructure. The space thus freed up is now home to the revitalized Miocene Park, which shows the ancient history of the region.

As the theatre grounds are protected under Natura 2000 regulations, three small structures had to be erected for administration, toilets and the box office and souvenir shop instead of one large associated building. These structures, whose roofs have been planted with rare grasses, meld into the surrounding landscape. The limestone removed during building work in the caves has been used for carved blocks, wall cladding or filler.

Kurze Werbepause

more project information:

Building site: 58.850 m²

Cave: 7.320 m²

Theatre: 2.330 m²

Seats theatre: 760

Parking lots: 147

Adjoining building: 253 m²

Landscape planner: Csenge Csontos, Borbála Gyüre

Engineer: Balázs Puskás, László Varga, Károly Bátki

Current magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.