You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Staggered rear facade: Whitney Museum extension by Renzo Piano

The Whitney Museum has been founded in 1931 in Greenwich Village, moved to 54th street in 1954, to Madison Avenue in 1966, and now found its new home in the Meatpacking District. In more recent times its art collections have seen a substantial growth in size, creating the need for an extension. The large new building that has now been created offers enough space for over 19,000 pieces of modern and contemporary American art.

Designed by Renzo Piano, the new museum building is asymmetric in form and is completely clad in vertical grey steel panels. Projections and returns articulate the elevation overlooking the Hudson River, while the rear of the building is characterised by a series of staggered terraces used as outdoor exhibition areas where sculptures are put on show.

The entrance area on the south side is located below a dramatic cantilevered canopy and leads into a lobby that serves not only as a buffer zone between the bustling street and the museum but also as a freely accessible exhibition space. The galleries are spread out between the fifth and eight storeys on an area of 4,650 square metres, whereby a large column-free gallery is used to accommodate large three-dimensional works of art. The room programme also includes offices, reading rooms and a café along with a multi-use theatre space for various types of performances.  

The extension building by Renzo Piano fits in between the Hudson River und High Line Park like a piece in a jigsaw puzzle. The impressions that visitors gain of this part of the museum need not be restricted to its interior but can also extend to the outside, as the staggered terraces at the rear of the building provide nearly every floor with an outdoor gallery, thus forming attractive open areas that also encourage visitors to stop a while and pass the time in the fresh air. Projecting exterior stairs present differing views of the surroundings and engage the extension building with its urban setting.

Kurze Werbepause

more project information:

Team: M.Carroll und E.Trezzani mit K.Schorn, T.Stewart, S.Ishida, A.Garritano, F.Giacobello, I.Guzman, G.Melinotov, L. Priano, L.Stuart and C. Chabaud, J.Jones, G.Fanara, M.Fleming, D.Piano, J.Pejkovic; M.Ottonello (CAD) F.Cappellini, F.Terranova, I.Corsaro (Models)

Structure: Robert Silman Associates

Fire protection: Jaros, Baum & Bolles (MEP, fire prevention);

Lighting: Arup

Engineering (Façade): Heintges & Associates

Civil engineering: Phillip Habib & Associates

Theatre equipment: Theatre Projects

Acoustics: Cerami & Associates

Landscape architecture: Piet Oudolf with Mathews Nielson

Construction management: Turner Construction

Current magazine
DETAIL 12/2019
DETAIL 12/2019

Renovation, Extension, Reconstruction

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.