You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Spatial conjuncture: Living container by Kentaro Yamazaki

Anything is possible, but not everything must come to be: the Unfinished House, which stands in the Japanese city of Kashiwa, presents a real challenge to its inhabitants. Four two-storey boxes are openly grouped around a central living area, allowing a generous amount of free space which can fulfil any desires based on content or design.

Architect: Yamazaki Kentaro Design Workshop, Tokyo / Shanghai
Location:
Masuo, Kashiwa-shi, Chiba Prefecture, Japan

On the ground floor, the container-like elements have taken on necessary functions, such as the foyer, kitchen, bathroom and a small home office. On the upper level, almost anything is possible, from a dressing room to a play corner for children. Long discussions with the architect, Kentaro Yamazaki, resulted in a living model based on unlimited openness and transparency, with the goal of making life flexible and thus strengthening family bonds. Whether this radical approach will meet its objective in practice remains to be seen. Either way, spoiled Central Europeans may see this experiment as a provocative statement against an ever-increasing per capita living space.

Project data

Site area: 182 m²
Building site: 70 m²
Usable space: 107 m²

Structure: timber construction
Structural engineer: ASD / Ryuji Tabata, Takayuki Tabata

 

Find more projects on the topic of »Interior and Lighting« in DETAIL 10/2014.

Tags:
This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 10/2014

Interiors and Lighting

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.