You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Taizhou Contemporary Art Museum, Atelier Deshaus, Photo: Tian Fangfang

Raw concrete: Taizhou Contemporary Art Museum

The factory and warehouse buildings are reminiscent in style of the concrete architecture of the former Soviet Union. Atelier Deshaus devised the conversion of a former grain depot into a museum accordingly, as evidenced by rough in-situ cast concrete and barrel vaulting that enables pillar-free halls in the interior. The shaping of the structural barrel vaulting is also in evidence on the façades, as in the case of the southern one, where a row of shallow concave arcs creates a wave-like effect.

The museum is made up of 2,450 square metres of floor space and comes with eight exhibition rooms, some of them double-height, spread over five floors. The floors are staggered in level at the stairs to provide visitors a better overview of the rooms. The exhibition space on the top storey leads over to a terrace that provides a spectacular view of the peak of mount Fengshan.

The art museum is the core building of the future cultural and creative park. Its main entrance at a city square to the south is to be enlivened by an extension containing a café and museum shop. The foyer can also be used for holding public events.

Other project partners:

Structural engineering: Zhang Zhun, Shao Zhe

Current magazine
DETAIL 9/2021
9/2021

Concept: Sports Facilities

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.