You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Jugendherberge

Remodelling and renovating the St. Alban youth hostel in Basel

With their work on the youth hostel – located in a former silk factory – the architects are meeting measures for urban development and interior space with an extension to the building.

Architects: Buchner Bründler Architekten, Basel

A timber pedestrian bridge leads over the neighbouring canal to the new entrance on the north side. Vertical oak sections form the outer façade and join together with the older building’s baulk to create a connected wooden bracket around the ensemble. The ground floor of the older building has been completely reorganised. With its arches and supports, the building is laid open and the large entrance hall flows into the lower dining area. The dormitories of the older building are cut off from the hallways by a buffer zone that can be separated off via a sliding door. Exposed concrete, glazed flooring and oak dominate the new building. All modifications have the goal of creating a robust, more haptic materialisation that reflects the history of the building. The picture gallery shows impressions of the details.

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 6/2011

Simple Forms of Construction

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.