You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Nestled against mighty walls: Visitor centre in Pombal

When the architects were awarded the commission for the new visitors centre at Castelo de Pombal, a mediaeval castle in a small Portuguese town, they were already familiar with the site, having been occupied since 2010 with designing the re-organisation of the whole hill on which the castle stands. To revive the historical site as a tourist attraction and return it to the focus of the local population, this involved creating new walkways to link the town at the foot of the hill and surrounding green open spaces with the prominent castle ruins, which are visible from afar. As a result, newly-created paths, ramps and stairways now lead visitors past a newly-built cafeteria to the ruin's restored entrance. 

The greatest challenge, however, was the commission to integrate a visitors centre into the ward, or castle yard. This the architects have achieved by placing a compact steel structure completely clad in lime sandstone next to one of the historical exterior walls. The programme was compacted to a minimum, and thus the building merely incorporates a reception area, an exhibition space and a storage area. The whole flat roof acts as a viewing platform and has been given a height that enables visitors to look through a late Gothic window down onto the valley and the Arunca river below. Like the entrance, which has the form of an understated aperture in the façade, the steps leading up to the viewing platform make the impression of having been incised into the structure.  

On the main tower opposite the visitors centre, the architectural concept is complemented with Corten steel fixtures, as seen in the new steel staircase installed to provide access to an exhibition room, and the empty frame-like structure at the side of the tower.

A "carpet" of individually placed slabs of pale lime sandstone corresponds with the pale surfaces of the new visitors centre, which like a dazzling piece of furniture harmoniously reconciles the new with the old in the midst of the old castle walls. 

Kurze Werbepause

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 3/2016
Konzept: Visitor and Community Centres

Concept: Visitor and Community Centres

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.