You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Brüninghoff, constructions

Mixed Construction

The new climbing and bouldering hall in Villingen-Schwenningen consists of a hall complex and a social wing. The first hall ­section is 25 m wide, 35 m long and 10 m high. If necessary, a second level can be added later on. The second part of the hall contains a 16-m-high climbing tower with a base area of 12 × 8.5 m. Brüninghoff erected the climbing area as a skeleton structure, and the social wing as a solid structure.

The facade of the skeleton structure ­consists of an insulated sandwich panel, which ­is lined with rigid polyurethane foam. The roof trusses and glue-laminated beams were ­dimensioned larger than usual due to the ­expected snow pressure. They also bridge spans of up to 25 m in the climbing hall. Elements made of silver fir were used for the solid construction.

www.brueninghoff.de

Kurze Werbepause

Brüninghoff, constructions

Photo: Brüninghoff

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 9/2020
DETAIL 9/2020

Concept Residential Areas

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.