You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

LEAF Awards 2013 Winner: Campus Roskilde

Public Building of the Year – Education & Research
Henning Larsen Architects, Roskilde, Denmark

Campus Roskilde facilitates dialogue and random meetings, and provides the students with a feeling of being part of a manifold university environment beating with one pulse. The random meetings are an important part of the design and create learning spaces for the students to socialize, and also to share knowledge and experiences.

The learning environment comprises zones for contemplation and concentration as well as zones for communication to meet the students’ and teachers’ need for changing between various learning and working methods. The buildings at Campus Roskilde have a clear layout staging the many contact points and the interaction between the different user groups, across departments, faculties and academic fields.

The campus consists of four square buildings, which are slightly rotated towards each other in order to screen the area from the highway and create a more intimate and varied space around the campus square. In the first phase of the project, only two buildings have been constructed.

Energy optimisation has been implemented in every aspect of the buildings. Daylight is a central architectural tool that emphasises the viewer’s experience of being present in the moment at a specific place. Daylight is also a crucial parameter for energy efficiency. All offices and classrooms provide plentiful daylight because of their location along the peripheral zones. Due to this organisation the campus has a daylight factor higher than 2% in all student and teaching facilities.

Campus Roskilde favours passive and economically viable sustainable features over expensive technical installations. Natural ventilation, daylight and orientation ensure excellent effects for minimal budget. Furthermore, all artificial light fixtures employ daylight and movement sensors, ensuring 350lux or more in all classrooms and significantly reducing operational costs.

Client: University College Zealand
Size of project: 20,000m²
Start date: 2010
Completion date: 2012

LEAF Awards jury statement

The judges admired the fulfillment through design of a strongly communal programme: four square buildings, slightly rotated towards each other to screen the area from the motorway, create a more intimate, varied space around the campus square, forging a new meeting place is  between the urban quarter of Trekroner and the green areas around Roskilde University. Under the overhang of the main building, a roofed square opens up to the rest of the campus area and create life and a sense of community among the students. We also appreciated the fact that the project’s significant green profile for its displaced buildings help to optimise the energy consumption and make the campus adaptable to possible extensions in the future.

Tags:
Current magazine
DETAIL 5/2020
DETAIL 5/2020

Balconies, Terraces, Loggias

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.