You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
House + House, Aleph Zero, Foto: Pedro Kok

House on house: Aleph Zero has built a pavilion-like private residence in Amparo

The two-storey House + House building is located on a practically triangular and slightly sloping plot. The lower deck completely fills out the contours of the site and due to the lively topography is buried into the ground towards the east, thus providing the interior with privacy.  This lower deck opens up to the west, where the main entrance and two parking spaces adjacent to the street are located. In formal terms the lower deck offers three rectangular volumes positioned to form a secluded and central patio facing to the north. The patio in turn is provided a pool, making it a tranquil oasis for the occupants of the building's two residences. The lower deck is topped by a wood and steel frame structure in a regular 5 x 5-metre grid and is partially provided openings to permit the passage of light to the lower deck. As the frame structure also has vegetation growing on its top, the result is that of a lively roof landscape in artificial continuation of the surrounding nature – the dominant theme of the House + House building.

It is into this upper deck scenery that Aleph Zero has integrated two volumes. Connected by footbridges they are particularly striking in terms of façade design, featuring wrap-around, floor-to-ceiling glazing fronted by a lightweight metal structure of vertical hinged elements. These grate-like shutters prevent unwanted views into the house and provide protection from the sun.

A large, 100-square-metre living space as well as work rooms, leisure areas and the swimming pool are located on the lower deck, while the upper deck, which comes with two guest bedrooms in the one volume and a further 90-square-metre residence in the other, is solely dedicated to living. The deliberately simple material palette concentrates on the maximum interaction of architecture and nature.  Wood in a dark, warm colour has been used for various fitted units as well as wall-to-wall flooring, window frames and structural elements, thus forming the perfect complement to the cool look of the steel.

Kurze Werbepause

Current magazine
DETAIL 9/2019
Housing in Rural Areas, DETAIL 9/2019

Housing in Rural Areas

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.