You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

House in Phoenix, Arizona

Set on the edge of the desert close to a dense residential development, the house was built over a former road. The focus of the building is a courtyard that allows light to enter the interior. The structure consists of two parallel rows of monolithic, post-tensioned masonry slabs, between which the insitu concrete roof and floors are spanned. The stilt-like monoliths, which incorporate thermal insulation and are self-finished, are 1.22 m wide along the north face and 2.44 m wide to the south to minimize the penetration of sunlight. They are divided by 15 cm wide vertical glass slits. The 8 cm partitions parallel to the long external walls consist of plywood panels suspended from a cable system. All north-south partitions are in semi-translucent glass.
This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 8/1997

Concrete Construction

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.