You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Glass meets wood: Residential building in Sweden

Mölle, a community situated on a peninsula about 30 kilometres north of Helsingborg, is known for having been the first seaside resort in Sweden to allow women and men to bathe at the same beach – a big advance for the times and one that found expression in experimental architecture at the beginning of the 20th century. It was with this in in mind that the architects planned an unusually open residential building for a young family at the location.

Erected on an idyllic sloping site with views of the sea, the building derives its free form from its inner functions and outer correlations. The Y-shaped ground plan divides the garden into three different exterior spaces: an entrance area with room for parking, a secluded terrace built into the slope and an area of lawn opening up to the sea and featuring a further garden terrace.

The all-round ground floor glazing made up of panels up to 6.70 metres wide merges indoors and outdoors, while large-scale sliding doors enable a seamless transition between the interior and the garden. The smooth, transparent expanses of glass stand in contrast to the first floor resting on slender steel posts and clad in thick, rough-sawn boards. Precisely set windows in various sizes on the upper storey with its bedrooms establish a further relationship to the outside world.

Kurze Werbepause

This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 1+2/2015
Glass Construction

Glass Construction

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.