You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Christensen&Co Architects, Lyngby, DTU, artrium

Freely-stacked: The Biosphere in Lyngby

The new building for Life Science and Bioengineering offers state-of-the-art research facilities and laboratories for 800 employees. The aim is to promote networking between disciplines both internally and in a more general sense.

Hub for social interaction
Christensen & Co Architects, working in collaboration with Rørbaek and Møller Arkitekter, conceived ‘The Biosphere’ as a hub for knowledge sharing and social interaction. Its light-filled centre features niches and balconies surrounded by cantilevered wooden cubes containing meeting rooms of various sizes designed to host between 6 and 30 people. Daylight falls into the three-storey complex through large-format skylights and creates visually varied spatial effects. Combined with the almost same-size windows in the meeting cubes, the result is a shimmering surface with views in and out.

The entire inner shell of the central area is clad in 18,400 American white oak slats and features a birch plywood core. Along its 50,000 m length a uniform surface structure was created that is aligned with window and door openings. On the upper floor the closed cubes provide space for flexible use. Slats extending upwards serve as railings here.

Kurze Werbepause

A detailed print documentation is available in our issue DETAIL inside 2/2018.

Further articles to the issue DETAIL inside 2/2018 are available here.

This article is taken out of the following magazine:
INSIDE I2/2018
inside 2/2018

inside 2/2018

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.