You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Extension of Research Institute in La Jolla, California

In its layout and use of materials, this extension, consisting of two wings linked by a courtyard and an underground tract, complements the existing laboratory complex built by Louis Kahn in the early 1960s. For the original buildings, the founder of the institute, the late Jonas Salk, wished for surfaces that would look like “liquid stone”. Great efforts were made, therefore, to achieve a special concrete surface quality for the extension. The consistent, polished, stone-like surface sheen was obtained with specially designed polyethylene-lined plywood formwork. The pattern of fine, relief-like lines was obtained by chamfering the edges of the formwork. In contrast to this, the working joints between floors are in the form of indented grooves.
This article is taken out of the following magazine:
DETAIL 8/1997

Concrete Construction

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.